Zadbają o plony jak hinduska bogini
Start-up wydzielony z Uniwersytetu Warszawskiego stworzył innowacyjną linię mikrobiologicznych preparatów na bazie grzybów i bakterii. Mają pomóc rolnikom i ogrodnikom.
BHUMI to młoda, innowacyjna spółka z Warszawy, o której, choć w biznesie zaczyna stawiać ledwie pierwsze kroki, już jest głośno. Firma, zarejestrowana raptem rok temu, znalazła się właśnie w gronie najlepszych start-upów z Mazowsza. Start-up, nagrodzony w konkursie organizowanym przez samorząd województwa mazowieckiego, ma jednak wyjątkowy produkt – chodzi o nowatorskie preparaty, które mają dbać o odnowę gleby. To dzieło naukowców z Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego, którzy stoją za BHUMI. Spółka jest bowiem tzw. spin-offem UW.
Niestraszne im susza czy przymrozki
Start-upem wydzielonym z warszawskiej uczelni kieruje dr Klaudia Dębiec-Andrzejewska. Jak sama przyznaje, główną motywacją do założenia spółki była „chęć komercjalizacji innowacyjnych rozwiązań dla rolnictwa”, jakie powstają w uczelnianym laboratorium. Tworzone tam bezpieczne dla środowiska preparaty rolnicze i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta