Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Informacje

22 sierpnia 1998 | Nauka i Technika | TB PK

Informacje

Próby przeprowadzone w Narodowym Ośrodku Serca i Naczyń Wieńcowych w Osace, w Japonii, wykazały, że magnez dodawany do potraw obniża ciśnienie tętnicze krwi. Wyniki badań, prowadzonych pod kierunkiem dr. Yuhei Kawano, zaprezentowano w amerykańskim czasopiśmie "Hypertension". Wośrodku przebadano 60 kobiet i mężczyzn cierpiących na nadciśnienie. Przez 8 tygodni podawano im magnez, po czym nastąpiła 8-tygodniowa przerwa wtej kuracji. Codzienne dawki magnezu powodowały niewielkie, ale wyraźne obniżenie ciśnienia krwi, które zaczęło wzrastać, gdy magnezu zabrakło....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1471

Zamów abonament