Informacje
Informacje
Próby przeprowadzone w Narodowym Ośrodku Serca i Naczyń Wieńcowych w Osace, w Japonii, wykazały, że magnez dodawany do potraw obniża ciśnienie tętnicze krwi. Wyniki badań, prowadzonych pod kierunkiem dr. Yuhei Kawano, zaprezentowano w amerykańskim czasopiśmie "Hypertension". Wośrodku przebadano 60 kobiet i mężczyzn cierpiących na nadciśnienie. Przez 8 tygodni podawano im magnez, po czym nastąpiła 8-tygodniowa przerwa wtej kuracji. Codzienne dawki magnezu powodowały niewielkie, ale wyraźne obniżenie ciśnienia krwi, które zaczęło wzrastać, gdy magnezu zabrakło....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta