Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Co można dodać do kawy

10 kwietnia 2000 | Ekonomia | DW

NA MARGINESIE

Co można dodać do kawy

Brazylijczycy znani są z tego, że bardzo lubią dobrą, mocną kawę. Tymczasem, jak wykazały badania, ich słynne cafezinho, zawiera pokaźną domieszkę kukurydzy, owsa oraz żyta. Dowiedziono, że 150 rodzajów kawy dostępnej na rynku brazylijskim zostało poddane "ulepszeniu". 90 z nich zawierało mąkę kukurydzianą, a jeden toffie, który miał dodawać nieco słodyczy. Analizy zamówione przez stowarzyszenia brazylijskich producentów kawy wykazały, że palarnie dodają do kawy inne składniki, aby obniżyć koszty. Nie wystarcza im, że od grudnia ubiegłego roku ceny kawy spadły o 40 proc., a ziarno psuje się w silosach. Kukurydza i zboża także staniały i jest ich również zbyt dużo. D.W.

Brak okładki

Wydanie: 1983

Spis treści
Zamów abonament