Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Styl życia

16 marca 2001 | Magazyn | AR
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

Styl życia

  • Kuchnia
  • Motoryzacja Jagnięcina z antypodów

  • Rosół pani Lew-Starowicz
  • Jagnięcina nowozelandzka
Jedyną zupą, którą bardzo lubi, jest rosół. Jeśli chodzi o tzw. drugie dania, to trzy z nich mógłby jeść na okrągło. ZBIGNIEW LEW-STAROWICZ

Byłem po raz pierwszy na Dalekim Wschodzie, w małym miasteczku Korei Południowej, na obradach. Trwały długo, zgłodniałem, więc wyszedłem coś zjeść. Ponieważ bardzo lubię miejscową kuchnię, chodziłem po knajpkach, gdzie posilają się miejscowi. W pewnej knajpce zamówiłem rybę. Nie znam koreańskiego, barman nie znał angielskiego, ale wydawało się, że doszliśmy do porozumienia. Tymczasem dostałem - sam łeb! Ogromny! Do zjedzenia - niewiele. Był co prawda czymś nafaszerowany, ale i tego było bardzo mało. Później dowiedziałem się, że podaje się to jako przekąskę i aby się najeść, trzeba zamówić co innego.

Jedyną zupą, którą bardzo lubię, jest rosół. A najlepszy robi moja żona: z czterech mięs, bardzo zawiesisty, z domowym makaronem. Jeśli chodzi o tzw. drugie dania, to trzy mógłbym jeść właściwie na okrągło. Spaghetti z owocami morza - musi być ich dużo, różnych, aż gęsto, a najwięcej ośmiornicy i dużych krewetek. Gdy jestem we Włoszech, zawsze je zamawiam. Bardzo lubię też...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 2265

Spis treści

Wspomnienia

Zamów abonament