Od pola do stołu
Od pola do stołu
RYS. JACEK FRANKOWSKI
MARIA GROCHOWSKA KRZYSZTOF KOPYTKO
Mamy jeść smacznie, zdrowo, higienicznie. Przypilnują tego nie tylko kucharze, ale i ustawa, która zacznie obowiązywać 23 września.
Chodzi o ustawę z 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. nr 63, poz. 634; dalej - ustawa); niektóre jej przepisy wprowadzające system HACCP wejdą w życie 1 stycznia 2004 r.
Podstawowym założeniem projektu ustawy było, z jednej strony, uregulowanie problematyki bezpieczeństwa żywności z uwzględnieniem wyników badań naukowych i rozwoju nowych technologii korzystnego dla zdrowia modelu żywienia, ustalenie zasad działania organów nadzoru sanitarnego jako organów urzędowej kontroli żywności w aktualnych strukturach organizacyjnych służb nadzoru, a z drugiej - dostosowanie prawa krajowego do ustawodawstwa Unii Europejskiej.
Ustawa obejmuje ogółem 78 aktów prawnych Unii: rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Rady i Komisji Europejskiej oraz decyzji, a poza tym postanowienia białej księgi bezpieczeństwa żywności, komunikatu Komisji Europejskiej w sprawie zasady ostrożności - marzec 2000;...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta