Niejasna przyszłość małych zakładów
Niejasna przyszłość małych zakładów
Ubojem i przetwórstwem mięsa zajmuje się w Polsce ponad 3,5 tys. zakładów, z których zaledwie część spełnia obowiązujące przepisy higieniczno-sanitarne, a tylko niektóre wszystkie wymagane normy Unii Europejskiej, uprawniające do eksportu swoich wyrobów na tamtejsze rynki.
W porównaniu z okresem sprzed kilku lat, kiedy liczbę rzeźni i masarni w Polsce szacowano na ok. 7 tys., jest to niewątpliwy postęp, ale nadal niedostateczny. Ocenia się, że po wejściu Polski do Unii Europejskiej (UE) szansę utrzymania się na rynku będzie miała mniej niż połowa obecnie działających zakładów, przy czym...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta