Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Lekarstwo w kieliszku

02 września 2003 | Nauka i Technika | KK

Medycyna Resveratrol w czerwonym winie korzystny dla zdrowia

Lekarstwo w kieliszku

Obecny w czerwonym winie związek fenolowy o nazwie resveratrol opóźnia proces starzenia się. Eksperyment przeprowadzony na drożdżach wykazał, że długość życia tych organizmów wzrosła aż o 80 proc. pod wpływem resveratrolu.

Niewykluczone, że podobne działanie ma miejsce również w przypadku ludzi. Zagadnienie to badają naukowcy z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda.

Nie jest to pierwszy sygnał ani o dobroczynnym działaniu resveratrolu, ani czerwonego wina w ogóle. Starożytni posiedli w tej dziedzinie wiedzę intuicyjną i płynącą z doświadczenia. Słynni antyczni lekarze zalecali wino jako środek wzmacniający. Święty Paweł w liście do Tymoteusza napisał: "Nie pij samej wody; używaj trochę wina ze względu na swój żołądek i na swe częste osłabienia".

Francuski paradoks

Przełom w podejściu do zdrowotnych właściwości wina -...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3015

Spis treści
Zamów abonament