Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Stolnica

27 lutego 2004 | Warszawski Informator Rzeczpospolitej | AR

STOLNICA

  • NOWE MIEJSCE: Polska kuchnia światowa
  • Lokale z czekoladą na gorąco
  • GDZIE JADAJĄ MALARZE
  • NOWE MIEJSCE: DELICJA POLSKA

    Polska kuchnia światowa

    Po modzie na kuchnie narodowe - chińską, włoską, na sushi i eklektyczną mieszankę Orientu i Europy, czyli fusion, do Warszawy dotarła moda na masową shoarmę, kebab i sphinksa. Kuchnię polską odwiedzają głównie obcokrajowcy, a o nowych miejscach słychać rzadko.

    Jednak stół Rzeczypospolitej próbuję bronić swojej pozycji w Warszawie tęgą bronią - samymi rarytasami i specjałami. Menu w Delicji Polskiej ma emocjonujące pozycje - śledź, barszcz z uszkami, nadziewany gęsi pipek, nóżki w galarecie ze świeżo tartym chrzanem i kaczkę pieczoną z jabłkowymi racuchami i żurawiną. Choć, jeśli przyjrzeć się dokładnie i z historycznym namysłem karcie restauracji przy Koszykowej, okaże się, że w Delicji Polskiej zjemy barszcz (rodem z Ukrainy), deskę serów (z Francji), kawior (z Astrachania), skwierczące krewetki (z Włoch) i uszka (z Wilna). Możemy więc studiować skomplikowane losy polskiej kuchni na konkretnych przykładach.

    Wnętrze jest trochę salonowe, trochę rustykalne. Dwie kameralne sale restauracyjne, niewielki przedpokój i bar. Pod powałą - deski, na stołach kolorowe obrusy w kwiaty, ciepłe światło, kredensy, słoje z konfiturami,

    ...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3163

Spis treści
Zamów abonament