Pomarańczowa alternatywa
Pomarańczowa alternatywa
(c) AFP
KRZYSZTOF KOWALSKI
Najnowsze badania stwarzają nadzieję na szybką i łatwą metodę obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Amerykańscy naukowcy pracują nad metodą wykorzystania steroli, czyli naturalnych substancji zawartych w pożywieniu, które dodawane do soku pomarańczowego zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, zwłaszcza zawałów serca.
Sterole roślinne są naturalnymi składnikami jadalnych olejów roślinnych i w niewielkich ilościach występują w owocach, warzywach, fasoli, grochu, orzechach oraz nasionach zbóż. Właściwość, jaką jest obniżanie przez sterole stężenia cholesterolu we krwi, znana jest już od połowy XX wieku, ale też od półwiecza wiadomo, że spożywanie steroli w normalnej diecie nie wystarcza do istotnego obniżenia poziomu cholesterolu.
Mechanizm zła
Wystarczające stężenie steroli - z leczniczego punktu widzenia - występuje w sztucznie uzyskiwanych specyfikach, między innymi w specjalnych gatunkach margaryn nasycanych estrami steroli roślinnych. Jednak trudno konsumować...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta