Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Pomarańczowa alternatywa

27 lutego 2004 | Nauka i Technika | KK
źródło: Nieznane

Medycyna Walka z cholesterolem lekka, łatwa i przyjemna?

Pomarańczowa alternatywa

(c) AFP

KRZYSZTOF KOWALSKI

Najnowsze badania stwarzają nadzieję na szybką i łatwą metodę obniżania poziomu cholesterolu we krwi. Amerykańscy naukowcy pracują nad metodą wykorzystania steroli, czyli naturalnych substancji zawartych w pożywieniu, które dodawane do soku pomarańczowego zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, zwłaszcza zawałów serca.

Sterole roślinne są naturalnymi składnikami jadalnych olejów roślinnych i w niewielkich ilościach występują w owocach, warzywach, fasoli, grochu, orzechach oraz nasionach zbóż. Właściwość, jaką jest obniżanie przez sterole stężenia cholesterolu we krwi, znana jest już od połowy XX wieku, ale też od półwiecza wiadomo, że spożywanie steroli w normalnej diecie nie wystarcza do istotnego obniżenia poziomu cholesterolu.

Mechanizm zła

Wystarczające stężenie steroli - z leczniczego punktu widzenia - występuje w sztucznie uzyskiwanych specyfikach, między innymi w specjalnych gatunkach margaryn nasycanych estrami steroli roślinnych. Jednak trudno konsumować...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 3163

Spis treści
Zamów abonament