Czekolada lekarstwem na kaszel
Badania brytyjskich i węgierskich naukowców wykazały, że czekolada może być skuteczna w leczeniu kaszlu. Dzieje się tak za sprawą teobrominy - składnika znajdującego się w czekoladzie i kakao.
Pofesor Peter Barnes z londyńskiego Imperial College mówi, że substancja ta działa kojąco na receptory kaszlowe.
"Pracowaliśmy z zespołem węgierskim, który wykrył, że teobromina, składnik czekolady i kakao, jest bardzo skuteczna w leczeniu kaszlu."
"Okazało się, że działa ona łagodząco na receptory kaszlowe połączone nerwami z mózgiem" - powiedział profesor Barnes.
Badania wykazały, że teobromina działa kojąco na kaszel wywołany ekstraktem papryki, który podrażnia receptory.
Jest bardziej skuteczna niż kodeina, powszechnie stosowana w leczeniu kaszlu.
Inną zaletą jest to, że ma ona mniej skutków ubocznych.
Naukowcy stwierdzili jednak, że aby teobromina zaczęła działać, trzeba spożyć znaczne ilości czekolady.
BBC Polska