Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Czekolada lekarstwem na kaszel

27 listopada 2004 | Nauka i Technika | AR

Czekolada lekarstwem na kaszel

Badania brytyjskich i węgierskich naukowców wykazały, że czekolada może być skuteczna w leczeniu kaszlu. Dzieje się tak za sprawą teobrominy - składnika znajdującego się w czekoladzie i kakao.

Pofesor Peter Barnes z londyńskiego Imperial College mówi, że substancja ta działa kojąco na receptory kaszlowe.

"Pracowaliśmy z zespołem węgierskim, który wykrył, że teobromina, składnik czekolady i kakao, jest bardzo skuteczna w leczeniu kaszlu."

"Okazało się, że działa ona łagodząco na receptory kaszlowe połączone nerwami z mózgiem" - powiedział profesor Barnes.

Badania wykazały, że teobromina działa kojąco na kaszel wywołany ekstraktem papryki, który podrażnia receptory.

Jest bardziej skuteczna niż kodeina, powszechnie stosowana w leczeniu kaszlu.

Inną zaletą jest to, że ma ona mniej skutków ubocznych.

Naukowcy stwierdzili jednak, że aby teobromina zaczęła działać, trzeba spożyć znaczne ilości czekolady.

BBC Polska

Brak okładki

Wydanie: 3392

Spis treści
Zamów abonament