Espresso albo kawa z mlekiem
Rodzaj ekspresu do kawy trzeba dobrać do liczby pracowników oraz dopasować do charakteru firmy. Ważna jest jego wydajność. Ekspresy można podzielić na ciśnieniowe i przelewowe. Ciśnieniowe służą przede wszystkim do przygotowania kawy espresso. Taka kawa jest zdecydowanie lepsza niż z ekspresów przelewowych. Para wodna przepływa pod wysokim ciśnieniem (od 9 do 15 barów) przez drobno zmieloną kawę, wydobywając z niej smak i aromat. Jeśli ekspres jest wyposażony w dyszę do spieniania mleka, to można przygotować cappuccino.
Ekspresy ciśnieniowe dzieli się na tradycyjne (tzw. kolbowe) oraz automatyczne. Urządzenia przeznaczone dla gastronomii zwykle podłączane są do ujęcia wody i często wyposażone w filtr do wody.
Tradycyjny do kawiarniWśród kawoszy popularna jest opinia, że najsmaczniejszą kawę można przyrządzić w ekspresach kolbowych. W tego typu urządzeniach czas parzenia kawy jest z reguły dłuższy niż w automatycznych. Wynosi od 20 do 25 sekund. Ale można go wydłużyć nawet do 35 sekund. To sprawia, że espresso jest bardziej aromatyczne i esencjonalne.
Takie ekspresy wymagają od obsługującego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta