Jedzmy na zdrowie!
Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na serce, trzeba rzucić palenie, regularnie zażywać ruchu i odpowiednio się odżywiać. Dieta zdrowa dla serca powinna przede wszystkim zawierać mało tłuszczu. Trzeba także pamiętać, że tłuszcze tłuszczom nierówne - niektóre są dla zdrowia szkodliwe, inne pożyteczne. Szkodliwe są tłuszcze nasycone. Występują one w produktach pochodzenia zwierzęcego: maśle, mleku, śmietanie i mięsie. Mogą powodować miażdżycę, czyli zwężenie tętnic. Zamiast tłuszczów nasyconych lepiej jeść nienasycone, czyli pochodzenia roślinnego - np. oliwę z oliwek, olej sojowy lub słonecznikowy. Te tłuszcze uważane są za zdrowe. Zamiast masła lepiej używać margaryny. Dobrze też zamiast...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta