Pikantny smak oliwek z samego wierzchołka drzewa
Degustacja oliwy wygląda tak: nalewa się ją do pękatych niebieskich szklaneczek. Kolor szkła ma odwrócić uwagę od koloru oliwy‚ gdyż ten nie ma wpływu na walory smakowe - może być słomkowy‚ szmaragdowy‚ złoty lub bursztynowy. Szklaneczki należy ogrzać w dłoniach‚ następnie powąchać aromat. Potem‚ głośno siorbiąc‚ pociągnąć łyk.
Zapach skoszonej trawyTo nie żarty. Są ludzie‚ którzy degustacją oliwy zajmują się zawodowo, i to...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta