Sztuka umiarkowanego ucztowania
Święta - czas błogiego wypoczynku i... wielkiego obżarstwa. Wigilijny stół będzie się uginał od smakowitych dwunastu potraw. Przed gośćmi pojawią się m.in. barszcz z uszkami, karp smażony, śledź w oleju, pierogi z kapustą, zupa grzybowa. A na słodko, w zależności od regionu, makowiec, maczanka, kutia, kisiel żurawinowy. Wigilijne dania z założenia muszą być postne, ale karp smażony na głębokim tłuszczu czy pierogi omaszczone obficie masłem postne są już tylko z nazwy. Podczas takiej kolacji w ciągu zaledwie kilku godzin przy dobrym apetycie, nieumiarkowaniu, a nawet łakomstwie możemy pochłonąć nawet 10 tys. kalorii - to jest tyle, ile mężczyzna powinien zjeść...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta