Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Do karpia i kompotu z suszonych śliwek

23 grudnia 2006 | Styl życia | WG
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane
źródło: Nieznane

SMAKI Wina na Wigilię Do karpia i kompotu z suszonych śliwek Podawanie alkoholu w Wigilię może budzić sprzeciw.

Są rodziny, w których przetrwała tradycja bezalkoholowych spotkań w tym dniu. Jak moja z dzieciństwa. Wizyta na wiejskiej pasterce pozwala mniemać‚ że takich domów nie jest wiele‚ a ta wyjątkowa kolacja to okazja do wychylenia co nieco. Namawianie kogoś na siłę do picia jest bez sensu.

Menu polskich wigilii skłania do podania mocnych trunków. Jeśli stawiamy na stole kwaśne lub bardzo słone śledzie czy marynowane grzyby, to właściwie nie mamy wielkiego wyboru. Połączenie ich z najwspanialszym napojem wszech czasów‚ podawanym tego dnia‚ czyli kompotem z suszu‚ nie jest bezzasadne. Kompot działa łagodząco i ma też inną zaletę - wspaniale...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 4025

Spis treści
Zamów abonament