Recepta na dolegliwość i recepta na pieniądze
Ochrona środowiska w przemyśle spożywczym
Recepta na dolegliwość i recepta na pieniądze
O polskim przemyśle spożywczym mówi się, że może stać się głównym naszym atutem w procesie integracji z krajami Unii Europejskiej. Przemawia za tym zarówno jego potężne zaplecze surowcowe, jak i jakość produktów polskiego rolnictwa, wynikająca z na poły ekstensywnej produkcji. Zużycie nawozów mineralnych jest w Polsce 3 razy, a środków ochrony roślin 7 razy niższe niż w krajach OECD. Niestety, gleba, powietrze i woda są w naszym kraju bardziej niż gdzie indziej skażone przez przemysł. W tym także przez przemysł spożywczy, który jest jedną z bardziej obciążających środowisko naturalne gałęzi gospodarki.
W 1994 roku rozpoczęła się w Polsce realizacja kontraktu "Ochrona środowiska w polskim przemyśle spożywczym", finansowanego wspólnie przez rządy Polski i Anglii za pośrednictwem polskiego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta