Poczciwy rabarbar
Poczciwy rabarbar
Naukowcy amerykańscy twierdzą, że szczawian występujący w rabarbarze posiada właściwości rozkładania freonu na niegroźne dla środowiska sole -- podaje czasopismo "Science". W wielu krajach obowiązuje obecnie zakaz produkcji freonu, ponieważ niszczy on warstwę ozonową stratosfery i przyczynia się do "efektu cieplarnianego". Otulający Ziemię płaszcz ozonowy chroni przed nadmiernym promieniowaniem ultrafioletowym, które może powodować choroby nowotworowe skóry, kataraktę oczu i, jak twierdzą niektórzy naukowcy, ma zły wpływ na rolnictwo. Związki chlorofluorokarbonowe (CFC) używane są w urządzeniach klimatyzacyjnych, lodówkach iaerozolach. Zdaniem naukowców zlikwidowanie istniejących na świecie zapasów freonu, bez obciążeń dla środowiska, jest poważnym problemem dla ekologów. Badania wykazują, że pomocny może okazać się poczciwy rabarbar.
K. F.