Czy to sola, czy to szczupak, musi błyszczeć
Rozmowa o rybach. Jak je kupować i przyrządzać, i dlaczego nie jemy naszych - opowiada Waldemar Hołówka, założyciel elitarnego Klubu Szefów Kuchni
RZ: Czy Polacy lubią ryby? Dlaczego jemy pangę zamiast sandacza czy pstrąga?
Waldemar Hołówka: To wpływ reklam produktów zagranicznych powoduje, że nie wybieramy przy zakupach polskich ryb, a np. właśnie pangę. Uważam jednak, że po fascynacji dalekimi krajami i egzotycznymi potrawami Polacy powracają do rodzimej kuchni. Świadczą o tym powstające licznie karczmy, oberże i zajazdy serwujące potrawy kuchni regionalnej.
Co wyróżnia polską rybę?
To, że jest hodowana w jeziorach. Nie ma tego w żadnym innym kraju. Najwyżej wędkarze odławiają ryby dla sportu, a potem wpuszczają je z powrotem do wody.
Jak mają się nasze najpopularniejsze ryby śródlądowe – pstrągi?
Pstrągi tęczowe są w Polsce hodowane w czystych i chłodnych wodach na północy i na południu kraju. Do chowu tych ryb wykorzystuje się pasze granulowane, które od 2002 roku dostarcza już polska wytwórnia. Dzięki temu polskie pstrągi stały się konkurencyjne na rynkach europejskich.
Był pan w jury niedawnych konkursów na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta