Przeczytaj, zanim kupisz
– Promocje, obniżki cen, zakupy dwóch produktów w cenie jednego – to główne niebezpieczeństwa, jakie czyhają na klientów w okresie przedświątecznym. Dotyczy to często artykułów, chętnie wówczas kupowanych – przestrzegał na konferencji prasowej Grzegorz Wrzosek, mazowiecki inspektor Inspekcji Handlowej. I dodawał, że aby nie dać się zwieść takim reklamom, trzeba dokładne sprawdzać oznaczenia na opakowaniach.
A np. w przypadku popularnych przed Wielkanocą jajek na opakowaniu powinna znaleźć się nie tylko informacja o ich wielkości, ale też data przydatności do spożycia i sposób chowu kur.
– W przypadku wędlin trzeba przede wszystkim czytać skład – przestrzega Wrzosek. – Bo może się okazać, że kiełbasa miała być wieprzowa, a mięsa tego rodzaju jest w niej mniej niż innych gatunków.
Podobnie jest z pieczywem. Inspektorzy przyznają, że zdarza się np. słonecznikowe bez śladu słonecznikowych pestek.
Kontrole przeprowadzone w ub.r. wykazały, że 11 proc. mięsa nie ma wymaganych oznakowań. W przypadku pieczywa było to nawet 25 proc.
Inspektorzy zalecają przede wszystkim sprawdzać datę ważności, kupować produkty na wagę, a nie pakowane. – I pamiętać, że towary o krótkim terminie ważności leżą zawsze bliżej klienta – dodaje Wrzosek.