Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Przeczytaj, zanim kupisz

27 marca 2010 | Życie Warszawy | Monika Górecka-Czuryłło

– Promocje, obniżki cen, zakupy dwóch produktów w cenie jednego – to główne niebezpieczeństwa, jakie czyhają na klientów w okresie przedświątecznym. Dotyczy to często artykułów, chętnie wówczas kupowanych – przestrzegał na konferencji prasowej Grzegorz Wrzosek, mazowiecki inspektor Inspekcji Handlowej. I dodawał, że aby nie dać się zwieść takim reklamom, trzeba dokładne sprawdzać oznaczenia na opakowaniach.

A np. w przypadku popularnych przed Wielkanocą jajek na opakowaniu powinna znaleźć się nie tylko informacja o ich wielkości, ale też data przydatności do spożycia i sposób chowu kur.

– W przypadku wędlin trzeba przede wszystkim czytać skład – przestrzega Wrzosek. – Bo może się okazać, że kiełbasa miała być wieprzowa, a mięsa tego rodzaju jest w niej mniej niż innych gatunków.

Podobnie jest z pieczywem. Inspektorzy przyznają, że zdarza się np. słonecznikowe bez śladu słonecznikowych pestek.

Kontrole przeprowadzone w ub.r. wykazały, że 11 proc. mięsa nie ma wymaganych oznakowań. W przypadku pieczywa było to nawet 25 proc.

Inspektorzy zalecają przede wszystkim sprawdzać datę ważności, kupować produkty na wagę, a nie pakowane. – I pamiętać, że towary o krótkim terminie ważności leżą zawsze bliżej klienta – dodaje Wrzosek.

Brak okładki

Wydanie: 8584

Spis treści
Zamów abonament