Kurczaki wygrywają z wołowiną
Rynek mięsny w USA
Kurczaki wygrywają z wołowiną
Strach przed wołowiną, typowy w ostatnich miesiącach w Wielkiej Brytanii oraz w niektórych krajach europejskich, Amerykanie ignorowali, jak wojnę na dalekich kontynentach. Jednak bez tego przemysł wołowiny, tradycyjnie decydujący o kształcie rynku mięsnego w USA iszacowany na 37 mld dol. , jest w dużych kłopotach. Symptomy tego widać wszędzie: od pastwisk po spędy i aukcje zwierząt hodowlanych, po fabryki mięsa isupermarkety.
Dwadzieścia lat temu wołowina była głównym daniem na amerykańskim stole. W statystykach spożycia mięsa stanowiła 52 proc. oferty. W tym roku zajmuje już tylko 34 proc. konsumpcji mięsa, według przewidywań ekspertów za dziesięć lat spadnie do 25 proc. Tymczasem udział mięsa drobiowego na rynku wzrósł z 24 proc. przed dwiema dekadami do 41 procent obecnie.
Przegrana w supermarkecie
O zmianach tych decyduje konsument oraz sterowane przez specjalistów od żywienia i reklamy trendy na rynku detalicznym. Wystarczy pobieżna obserwacja tego co się dzieje w sobotnie przedpołudnie przy ladach chłodniczych supermarketów. Klienci przechodzą obojętnie wzdłuż wystawionych na sprzedaż, elegancko zapakowanych różnych rodzajów wołowiny. Zatrzymują się natomiast przy ladzie z drobiem. Wyjątkowym popytem cieszą się piersi kurze, starannie obrane ze...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta