Oszczędzamy na jedzeniu
Wyższe ceny już przełożyły się na spadek popytu, a dalsze podwyżki są nieuniknione
Ostatnie półrocze przyniosło w zdecydowane podwyżki niemal wszystkich produktów spożywczych. Obecny rok będzie pod tym względem dla kieszeni Polaka jeszcze gorszy. – Przy założeniu normalizacji pogody i odreagowania cen warzyw i owoców w tym roku średnioroczny wzrost ceny żywności wyniesie około 4 proc. Rok temu było to 2,6 proc. – mówi Rafał Benecki, ekonomista ING Banku Śląskiego.
Na polskim rynku podwyżki są najbardziej widoczne w przypadku cen warzyw i owoców. Za kapustę, pomidory, jabłka i gruszki płacimy dwa razy drożej niż rok temu. Mąka w hurcie kosztuje już o połowę więcej niż rok temu, a jej ceny nie przestają iść w górę. To efekt...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta