Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Oszczędzamy na jedzeniu

18 stycznia 2011 | Ekonomia | Anna Słojewska
Ceny żywności poszŁy ostro w górę. Klęski żywiołowe niszczą uprawy. W 2010 r. pożary zniszczyły plony w Rosji, w tym roku powodzie zalały Australię i Brazylię.
źródło: Rzeczpospolita
Ceny żywności poszŁy ostro w górę. Klęski żywiołowe niszczą uprawy. W 2010 r. pożary zniszczyły plony w Rosji, w tym roku powodzie zalały Australię i Brazylię.

Wyższe ceny już przełożyły się na spadek popytu, a dalsze podwyżki są nieuniknione

Ostatnie półrocze przyniosło w zdecydowane podwyżki niemal wszystkich produktów spożywczych. Obecny rok będzie pod tym względem dla kieszeni Polaka jeszcze gorszy. – Przy założeniu normalizacji pogody i odreagowania cen warzyw i owoców w tym roku średnioroczny wzrost ceny żywności wyniesie około 4 proc. Rok temu było to 2,6 proc. – mówi Rafał Benecki, ekonomista ING Banku Śląskiego.

Na polskim rynku podwyżki są najbardziej widoczne w przypadku cen warzyw i owoców. Za kapustę, pomidory, jabłka i gruszki płacimy dwa razy drożej niż rok temu. Mąka w hurcie kosztuje już o połowę więcej niż rok temu, a jej ceny nie przestają iść w górę. To efekt...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8829

Spis treści
Zamów abonament