Najnowsze unijne przysmaki
Polscy producenci żywności coraz częściej występują o rejestrację w Unii i ją uzyskują. Oto produkty, które ostatnio przeszły unijne procedury
Suska sechlońska – podsuszona i podwędzona śliwka. Nazwa wywodzi się z miejscowej gwary; suska to inaczej suszka, a sechlońska pochodzi od nazwy miejscowości Sechna.
Takie śliwki można nabyć w czterech gminach: Laskowa, Iwkowa, Łososina Dolna i Żegocina (województwo małopolskie).
Na tym terenie są charakterystyczne suszarnie: podmurówka z paleniskiem i osłonięta komora, w której umieszczony jest drewniany ruszt. Suskę podwędza się i podsusza gorącym dymem, który daje niepowtarzalny kolor, aromat i smak.
Kiełbasa lisiecka – w kształcie wianka uformowanego zgodnie z naturalnym skrętem osłonek. Jest wytwarzana wyłącznie z mięsa wieprzowego odpowiednio rozdrobnionego i przyprawionego. Ma 85 proc. mięsa z szynki.
Kiełbasa ta poddawana jest naturalnemu pieczeniu...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta