Nabywca musi wiedzieć, skąd pochodzą ogórki
W związku z masowymi zatruciami w Niemczech polski system ochrony bezpieczeństwa żywności może zostać wystawiony na ciężką próbę
Polskie służby sanitarne zapewniają, że masowe zachorowania nam nie grożą, a żywność sprzedawana w kraju jest bezpieczna. Ale główny inspektor sanitarny zaleca „szczególną ostrożność w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako źródło zakażenia oraz ich dokładne mycie". Zwrócił się też do powiatowych i wojewódzkich inspektorów sanitarnych o nasilenie i zaostrzenie kontroli w zakładach zbiorowego żywienia, hurtowniach i przechowalniach warzyw.
Wzmożone kontrole
– Ustawa z 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustawa z 1985 r. o Państwowej Inspekcji Sanitarnej przewidują, że urzędowa kontrola żywności może się odbywać...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta