Lokalna żywność promuje regiony
Kulinarne dziedzictwo to jeden ze sposobów na przyciągnięcie turystów i rozwój gospodarczy
Małopolska gmina Zator od wieków słynie z hodowli karpi. O jej istnieniu wiele osób dowiedziało się po raz pierwszy kilkanaście dni temu, gdy karp zatorski dołączył do ponad tysiąca produktów regionalnych zarejestrowanych w Unii Europejskiej. Polska ryba dołączyła do pizzy, która rozsławia Neapol, oraz octu balsamicznego kojarzonego z włoską Modeną.
Sposób na turystów
Polska do tej pory zarejestrowała 27 produktów. Na unijny certyfikat czeka kolejnych dziewięć. Pierwsza w 2007 roku otrzymała go bryndza podhalańska. Kolejny był oscypek, najbardziej znany spośród produktów regionalnych w naszym kraju. Ten ser owczy to dziś jeden ze znaków rozpoznawczych Podhala i Żywiecczyzny.
– Od kilku lat oscypek, oprócz piwa Żywiec i Marii Krystyny Habsburg,...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta