Kresy – kuchnia, natura, historia...
Rozmowa: Adam Kamiński, prezes Lokalnej Grupy Działania – Puszcza Knyszyńska
Pod Szudziałowem na skraju Puszczy Knyszyńskiej żubry wyjadają rolnikom z pól kukurydzę. Ten nieznany wcześniej na kresach amerykański specjał jakoś szczególnie im odpowiada...
Adam Kamiński: Nie tylko kukurydzę, ale i inne warzywa bardzo im, niestety, smakują. Ale za to właśnie u nas, a nie w Białowieży, turyści mogą przy odrobinie szczęścia zobaczyć największe naprawdę wolne stado żubrów liczące już prawie 100 zwierząt.
W przeciwieństwie do Puszczy Białowieskiej czy znanej letnikom i wodniakom od czasów międzywojennych Augustowskiej o Puszczy Knyszyńskiej wielu Polaków do niedawna prawie nic nie wiedziało. Czy rzeczywiście może ona w oczach turystów konkurować ze swymi bardziej znanymi siostrami?
Trzeba zacząć od tego, że sama nazwa Puszczy Knyszyńskiej jako określenie całego tego kompleksu leśnego pojawiła się dopiero kilkadziesiąt lat temu. Historyczna Puszcza Knyszyńska to dobra królewskie w granicach Królestwa Polskiego, rozciągające się wokół knyszyńskiego dworu. Pozostały, przeważający obszar dzisiejszej Puszczy Knyszyńskiej znajdował się w granicach Wielkiego Księstwa Litewskiego i stanowił różne kompleksy leśne o różnej przynależności: prywatne (np. Puszcza Błudowska), klasztorne (np. Puszcza Supraska) czy królewskie (rozległa Puszcza Grodzieńska, z której wyodrębniła się...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta