Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Tradycyjne potrawy

29 czerwca 2011 | LGD Puszcza Knyszyńska
fot. Maria Maroszek
źródło: Rzeczpospolita
fot. Maria Maroszek

Ziemniaki, które na polskich stołach pojawiły się w drugiej połowie XVIII wieku, rozpowszechniły się dopiero w wieku XIX, stając się podstawą wyżywienia ludności.

Dziś babka i kiszka ziemniaczana to niewątpliwie najbardziej charakterystyczne i rozpoznawalne dla obszaru Puszczy Knyszyńskiej potrawy, a ich zasięg terytorialny ogranicza się do terenów historycznych Podlasia i Grodzieńszczyzny.

Babka ziemniaczana według przepisu

 

Marii Łukaszewicz z Supraśla Składniki: 1,5 kg surowych, tartych ziemniaków, ok. 60 dag ugotowanych, zmielonych ziemniaków, 4 całe jajka, 1 szklanka kaszy manny, 2 duże cebule, ok. pół szklanki oleju roślinnego lub podsmażonego boczku, ewentualnie podgardle.

Wykonanie: Cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać do wymieszanych ziemniaków i kaszy, wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką blachy. Można dodać jeszcze podsmażony boczek, położyć na wierzch...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 8965

Spis treści
Zamów abonament