Eksport żywności pobił rekord
W 2011 r. wartość sprzedaży zagranicznej artykułów rolno-spożywczych przekroczyła po raz pierwszy 60 mld zł
– Będąc eksporterem, trudno wymarzyć sobie lepszy kurs złotego niż ten z końca ubiegłego roku – mówi „Rz" Konrad Pazgad, wiceprezes Konspolu. W 2011 r. – w którym średnio euro kosztowało niemal 4,13 zł, a jego maksymalny poziom sięgnął 4,56 zł – ta czołowa firma drobiarska zwiększyła zagraniczną sprzedaż o jedną piątą.
Pomogły kurs i ceny
Osłabienie złotego pomogło nie tylko firmom mięsnym. Z analizy „Rz" wynika, że łączna wartość eksportu produktów rolno-spożywczych Polski mogła w 2011 r. sięgnąć 62 mld zł. W porównaniu z 2010 r. była o niemal 17 proc. wyższa. Kurs euro jest kluczowy dla firm spożywczych sprzedających swoje towary za granicę. Nadal niemal 80 proc. wartości ich eksportu przypada bowiem na Unię...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta