Słodki smak strachu
Znowu pojawiło się podejrzenie, że substancje słodzące mogą być szkodliwe
Słodki smak strachu
Dwie amerykańskie organizacje konsumenckie wezwały Urząd ds. Kontroli Żywności i Leków (FDA) o ponowne sprawdzenie, czy aspartam, jedna z najczęściej stosowanych niskokalorycznych substancji słodzących, jest bezpieczny dla zdrowia. Jak pisze agencja Reutera, przedstawiciele Consumer Federation of America oraz Community Nutrition Institute powołują się na najnowszy raport z badań, który sugeruje, że w ostatnim okresie zwiększyła się zachorowalność na raka mózgu, a słodzik ten jest jednym z głównych podejrzanych. W USA aspartam wykorzystywany jest do produkcji ponad 5 tys. napojów słodzonych oraz produktów spożywczych. Dopuszczony jest też do użycia w Polsce, choć stosowany wznacznie mniejszym zakresie.
Specjaliści od wielu lat toczą dyskusje o bezpieczeństwie użycia substancji słodzących, ale przeważa pogląd, że nie ma powodów do obaw, tym bardziej że są one przydatne w zwalczaniu otyłości i innych schorzeń cywilizacyjnych. Przed laty złą opinię miała sacharyna, najbardziej popularna tego typu substancja podczas II wojny światowej i w okresie późniejszym. Pojawiły się wtedy badania sugerujące, że zwiększa ona ryzyko raka pęcherza moczowego u zwierząt, którym podawano sacharynian sodu. Eksperymenty takie są jednak często...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta