Ojczyzna twarogów
Rozmowa z Eugeniuszem Mientkiewiczem, kucharzem, znawcą serów zagrodowych
Rz: Na Kujawach odkryto naczynie do produkcji serów, które ma 7,5 tysiąca lat. To najstarsze tego typu naczynie na świecie. Czy Polska była kolebką serowarstwa?
Eugeniusz Mientkiewicz: Kolebką serów są wszystkie te miejsca, w których udomowione zostały owce czy kozy. Należy jednak pamiętać, że 7,5 tysiąca lat temu Polski jeszcze nie było.
Nasz kraj nie jest kojarzony z jedzeniem i produkcją serów.
W...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta