W skrócie
GOSPODARKA
∑ Ceny żywności w 2013 r. w Polsce wzrosną o 2–3 proc., przy czym w I półroczu tempo wzrostu będzie wolniejsze niż rok temu – ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Zdrożeje m.in. mięso, w tym zwłaszcza wieprzowe i drobiowe, oraz owoce południowe i warzywa. Dodatkowym czynnikiem stymulującym wzrost cen żywności będzie przewidywana podwyżka cen nośników energii, w tym zwłaszcza gazu. —ak
∑ Komisja Europejska zaproponowała wprowadzenie Europejskiego Numeru Identyfikacji Podatkowej, by państwa unijne miały dostęp do informacji o wszystkich podatnikach Unii. Komisja rozesłała projekt do konsultacji. Propozycja KE jest związana z rosnącą liczbą podatników przemieszczających się z kraju do kraju albo dokonujących transakcji transgranicznych. Nie nadążają za tym systemy podatkowe państw unijnych. —ak, pap
∑ Unijny raport o obecności koniny w produktach żywnościowych oferowanych jako wołowe powinien być gotowy 15 kwietnia i być może zastanie przedstawiony 22 kwietnia na sesji ministrów rolnictwa UE w Luksemburgu – poinformował Xavier Pavard z biura prasowego w Brukseli. Raport powstaje na podstawie przetestowania 2250 próbek tych produktów na DNA.
—pr, pap
∑ Prezydent USA Barack Obama przekaże 5 proc. swego wynagrodzenia na rzecz Skarbu Państwa w...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta