Jedzenie prosto od fałszerza
Afera z koniną otworzyła puszkę Pandory. Tysiące inspektorów robią teraz naloty na firmy spożywcze od Lizbony po Warszawę. Wnioski są przerażające.
Żywność fałszuje się wszędzie, na tysiące sposobów i w coraz większej skali, niespotykanej od połowy XIX wieku.
– Takich afer może być coraz więcej – przyznaje Stanisław Kowalczyk, Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS). – Globalizacja ograniczyła bariery celne, producenci żywności są coraz bardziej anonimowi....
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta