Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Jadłospis zapisany w kościach

21 sierpnia 2014 | Nauka | Krzysztof Kowalski
Twarz Ryszarda III zrekonstruowana za pomocą specjalnego programu komputerowego
źródło: AFP
Twarz Ryszarda III zrekonstruowana za pomocą specjalnego programu komputerowego

historia | Analiza izotopów w szkielecie angielskiego monarchy Ryszarda III wykazała, czym żywił się władca.

Szczątki króla zostały znalezione pod parkingiem w Leicester w 2012 roku. Monarcha został zidentyfikowany na podstawie DNA uzyskanego z zębów i kości.

Kości monarchy (w jego usta Szekspir włożył słynny okrzyk „Królestwo za konia!"), a zwłaszcza czaszka i zęby, zachowały się w stanie na tyle dobrym, że naukowcy z Uniwersytetu w Leicester pobrali próbki, w których określili zawartość izotopów strontu, tlenu, azotu, węgla i ołowiu. Na tej podstawie ustalili regiony, w których przebywał za życia ten król z dynastii Plantagenetów, a także co jadał i pijał. Informuje o tym „Journal of Archeological Science".

Ryszard III urodził się w 1452 roku. Anglią rządził dwa lata (1483 do 1485). Zginął w bitwie pod Bosworth Field podczas wojny domowej zwanej Wojną Dwóch Róż. Niewiele wiadomo o jego dzieciństwie i latach młodzieńczych, mało...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9920

Wydanie: 9920

Spis treści
Zamów abonament