Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Barolo

22 sierpnia 2014 | Styl życia | Jerzy Mazgaj
źródło: Rzeczpospolita

Wiedzieliście, że drugie co do wielkości muzeum egipskie znajduje się w Turynie? Ustępuje jedynie temu w Kairze.

A skoro Turyn i Piemont, to pytanie – jakie wina określane są mianem króla i królowej Piemontu? Oczywiście barolo i barbaresco. Niestety, damy nie zawsze mają pierwszeństwo, dziś kilka słów o barolo.

Nebbiolo, winogrona, z których w całości robi się barolo, to odmiana właśnie z Piemontu. Kapryśne, trudne, zakwitają wcześnie (bo już na początku kwietnia) i późno owocują – w październiku. Na wzgórzach Langhe, gdzie się je uprawia, należą do nich południowe, te bardziej nasłonecznione stoki, z których najszybciej znika śnieg. Mówi się, że nazwa szczepu pochodzi od słowa „nebbia", czyli mgły, która w porze winobrania długimi jęzorami zalega rankiem między...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 9921

Wydanie: 9921

Spis treści
Zamów abonament