Altes Kreuz Traminer Durnberg
„Najlepiej, gdy wino i potrawa podzielają wspólny terroir" – czyż nie tak pisałem?
Ten tajemniczy koncept miejsca pochodzenia, tej nieuchwytnej ekspresji danej ziemi, wprowadza nieco porządku w chaos, jaki na pierwszy rzut oka mało doświadczonego winnego entuzjasty wydaje się panować w sferze łączenia wina i jedzenia.
W jego myśl zachowujemy się więc tak jak na wakacjach – jemy i pijemy wzorem lokalnych mieszkańców. I tak na przykład Włochów – barberę oraz robione z odmiany nebbiolo wina Barolo i Barbaresco możemy w ciemno zestawić z daniami truflowymi oraz dzikim ptactwem, a francuskie Chablis – ze ślimakami. Ale jeśli chcemy wejść na wyższy stopień winno-kulinarnego wtajemniczenia, tak łatwo już nie będzie, bo oprócz pewnych reguł doboru (tak, tak, one naprawdę...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta