Rekolekcje smaku
Już za tydzień premiera nowej edycji „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau. Czas na podsumowanie roku - pełnego wrażeń kulinarnych, odkryć i blamaży.
Setki odwiedzonych restauracji, dziesiątki rozmów z szefami kuchni, tysiące pochłoniętych dań (o ilości towarzyszących im kieliszków przez wrodzoną skromność nie wspomnę). I jak tu podsumować taki rok? Jak po tylu wcieleniach znanych smaków odnaleźć punkt odniesienia, ten kulinarny wzorzec metra?
Stanęła mi przed oczami dawna dyskusja z zaprzyjaźnionymi sybarytami. O pierwotności smaku i mnogości doznań, o potrzebie wracania do korzeni i poszukiwaniach absolutu. Przypomniałam sobie koncepcję rekolekcji smaku, którą jako dzisiejszy tytuł zapożyczam od Zbyszka Kmiecia, co prawda bez wiedzy i zgody autora, za to z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta