Restauracje zmieniają nasz rynek żywności
Stołowanie się poza domem będzie miało pozytywny wpływ na wzrost konsumpcji. Na popularności mogą zyskiwać tradycyjne specjały.
Materiał powstał we współpracy z bankiem BGŻ BNP Paribas
– Sektor rolno-spożywczy zmienia się bardzo dynamicznie – powiedział w czwartek podczas 10. Agrokonferencji Tomasz Bogus, prezes Banku BGŻ BNP Paribas. – W ciągu ostatnich dziesięciu lat jego produkcja rosła średnio 6 proc. rocznie.
Tylko w 2014 roku produkcja globalna przemysłu spożywczego wyniosła 212,9 mld zł wobec 204,7 mld zł rok wcześniej – wynika z szacunków GUS.
– Są dwa elementy napędowe sektora rolno-spożywczego: środki unijne i rozwój eksportu, który w ciągu ostatnich dziesięciu lat zwiększał się średnio rok do roku o ok. 16 proc. – zaznaczył Tomasz Bogus. – To dowód, że potrafimy w Polsce wyprodukować dobrą i konkurencyjną żywność.
Rozwój branży w następnych latach zależeć będzie w dużym stopniu od zmian...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta