Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Paprykarz i szparagi na ochłodę

22 kwietnia 2016 | Życie Szczecina i Pomorza Zachodniego | Beata Drewnowska
Atuty rzemieślniczych lodów to ich wysoka jakość oraz różnorodność smaków i naturalne produkty
źródło: 123 rf
Atuty rzemieślniczych lodów to ich wysoka jakość oraz różnorodność smaków i naturalne produkty

Polacy cenią wysoką jakość i oryginalne smaki lodów. Ich bogatą ofertą kuszą regionalne lokale.

– Mieszkańcy naszego kraju są coraz bardziej świadomymi i poszukującymi konsumentami. Smaki śmietankowy czy czekoladowy są dla nich nadal okej, ale chcą także spróbować lodów smakujących jak ser gorgonzola z suszoną gruszką – mówi Marcin Baczewicz, właściciel Pracowni Lodów Odlodowo w Kołobrzegu, który lodowego fachu nauczył się we Włoszech.

Pan Marcin wyznaje zasadę, że lody można zrobić ze wszystkiego, co da się zjeść i jest smaczne. Odlodowo ma więc na swoim koncie lody o smaku wędzonego łososia, topinambura, szparagów czy suszonych borowików.

– Liczy się pomysł i sięganie po to, co akurat jest dostępne w danym sezonie – zaznacza Marcin Baczewicz.

Nie tylko z okienka

Na oryginalne smaki stawia też działająca od dwóch lat Lodziarnia Gelatiamo w Szczecinie (w połowie kwietnia 2016 roku otworzyła drugi punkt w tym mieście). Serwuje m.in. lody o smaku napoju energetycznego Red Bull. Właścicieli psów przyciąga...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10427

Wydanie: 10427

Spis treści
Zamów abonament