Paprykarz i szparagi na ochłodę
Polacy cenią wysoką jakość i oryginalne smaki lodów. Ich bogatą ofertą kuszą regionalne lokale.
– Mieszkańcy naszego kraju są coraz bardziej świadomymi i poszukującymi konsumentami. Smaki śmietankowy czy czekoladowy są dla nich nadal okej, ale chcą także spróbować lodów smakujących jak ser gorgonzola z suszoną gruszką – mówi Marcin Baczewicz, właściciel Pracowni Lodów Odlodowo w Kołobrzegu, który lodowego fachu nauczył się we Włoszech.
Pan Marcin wyznaje zasadę, że lody można zrobić ze wszystkiego, co da się zjeść i jest smaczne. Odlodowo ma więc na swoim koncie lody o smaku wędzonego łososia, topinambura, szparagów czy suszonych borowików.
– Liczy się pomysł i sięganie po to, co akurat jest dostępne w danym sezonie – zaznacza Marcin Baczewicz.
Nie tylko z okienka
Na oryginalne smaki stawia też działająca od dwóch lat Lodziarnia Gelatiamo w Szczecinie (w połowie kwietnia 2016 roku otworzyła drugi punkt w tym mieście). Serwuje m.in. lody o smaku napoju energetycznego Red Bull. Właścicieli psów przyciąga...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta