Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Côtes du Rhône Louis Bernard

22 kwietnia 2016 | Nauka | Jerzy Mazgaj
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe
Jerzy Mazgaj, prezes zarządu delikatesów Alma, 
miłośnik cygar, dobrych trunków 
i wybornej kuchni
źródło: materiały prasowe

Annały historii wina w każdym z krajów mają swoich bohaterów.

Osobą, która rozpoczęła proces usystematyzowania francuskich przepisów, był Pierre Le Roy de Boiseaumarie zwany „baronem le Roy". Prawnik z wykształcenia, a pilot i weteran I wojny światowej z woli historii został właścicielem winnicy z racji małżeństwa.

Jego przeżywający kryzys sąsiedzi, lokalni producenci z Chateauneuf-du-Pape, szybko dostrzegli w nim sprzymierzeńca w swoich staraniach o poprawę sytuacji. A zagrażało im między innymi podszywanie się poślednich wytwórców pod ich renomowane wyroby.

W 1923 roku Le Roy doprowadził do ustanowienia ścisłych zasad produkcji wina dla regionu Chateauneuf-du-Pape....

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 10427

Wydanie: 10427

Spis treści
Zamów abonament