Crémant d’Alsace
3 lutego 1962 roku najdłuższy wówczas transatlantyk SS „France" wypłynął w swój dziewiczy rejs z Hawru do Ameryki. Na jego pokładzie znajdowała się śmietanka towarzyska Francji. Przybyciu statku do Nowego Jorku towarzyszyła asysta jednostek straży pożarnej, holowników i barek.
Niemal 2 tysiące pasażerów, obsługiwanych przez ponad tysiąc członków załogi miało co wspominać. Sala kinowa na 600 miejsc, dwa baseny. Najwyższej klasy restauracja na pokładzie, która zyskała miano „najlepszej francuskiej restauracji na świecie". Miło mi się więc zrobiło, gdy dowiedziałem się, że również wino z lubianej przeze mnie alzackiej firmy Dopff & Irion było serwowane podczas tej wielkiej fety.
Dopff & Irion na francuskie i międzynarodowe salony nie trafiła znikąd i przez przypadek. Co prawda firma została powołana do życia „zaledwie" w 1945 roku, ale jej założyciel...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta