Szampan i fizyka
Jakie wina musujące wybierać i jak je pić – to kwestia naukowa.
Co sprawia, że szampan – i ogólnie wina musujące – smakuje lepiej lub gorzej? Tym ważkim problemem zajęli się naukowcy z Uniwersytetu Reims. W Szampanii oczywiście.
Naukowcy wykorzystali kamerę rapidową (do filmowania i fotografowania zjawisk zachodzących bardzo szybko), aby uchwycić ok. miliona przemykających ku górze kieliszka bąbelków. Odkryli, że kulisty bąbelek, uderzając w powierzchnię wina, przyjmuje formę płaskiego sześciokąta. Gdy pęka, zmieniają się również bąbelki w jego sąsiedztwie – są rozciągane, a następnie również pękają.
Badania przeprowadził sam prof. Gerard...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta