Zgodne z normą, ale lepsze i gorsze
ŻYWNOŚa
Ocena żółtych serów
Zgodne z normą, ale lepsze i gorsze
Sery dojrzewające podpuszczkowe są produktami mającymi duże wartości odżywcze i energetyczne. Zawierają na ogół 26 proc. pełnowartościowego białka, 30 proc. tłuszczu oraz 4 -- 5 proc. składników mineralnych, w tym ok. 1, 5 proc. soli kuchennej. Pozostałą część (33 do 40 proc. ) stanowi woda. 100 gr sera gouda, należącego do serów twardych, dojrzewajacych (od sześciu do kilkunastu tygodni) typu holenderskiego, zaspokaja 36 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na białko, 35 proc. -- na tłuszcze i 14 proc. -- na...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta