Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Zgodne z normą, ale lepsze i gorsze

18 marca 1997 | Ekonomia | AS

ŻYWNOŚa

Ocena żółtych serów

Zgodne z normą, ale lepsze i gorsze

Sery dojrzewające podpuszczkowe są produktami mającymi duże wartości odżywcze i energetyczne. Zawierają na ogół 26 proc. pełnowartościowego białka, 30 proc. tłuszczu oraz 4 -- 5 proc. składników mineralnych, w tym ok. 1, 5 proc. soli kuchennej. Pozostałą część (33 do 40 proc. ) stanowi woda. 100 gr sera gouda, należącego do serów twardych, dojrzewajacych (od sześciu do kilkunastu tygodni) typu holenderskiego, zaspokaja 36 proc. dziennego zapotrzebowania człowieka na białko, 35 proc. -- na tłuszcze i 14 proc. -- na...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Brak okładki

Wydanie: 1025

Spis treści

Raporty

Zamów abonament