Japonia zaleje Europę sake, wołowiną i wasabi
Od lutego zniesiono większość ceł na żywność importowaną z Kraju Kwitnącej Wiśni do UE. Japończycy w podboju kontynentu mają duże wsparcie władz. aleksandra ptak-iglewska
Umowa o wolnym handlu między Unią Europejską a Japonią otwiera dla Kraju Kwitnącej Wiśni europejski rynek z 511 mln konsumentów.
Tokio widzi cel
Japończycy zamierzają skrupulatnie wykorzystać umowę EPA (economic partnership agreement), która weszła w życie w lutym 2019 r. i otworzy im drogę do pół miliarda europejskich konsumentów. EPA zlikwidowała 99 proc. ceł, którymi do tej pory była obciążona japońska żywność przywożona do Europy. Od pierwszego dnia lutego nie ma cła na herbatę, produkty rybne, a cło na wołowinę będzie usuwane stopniowo. Japońskie wino i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta