Jak najlepiej chronić mleko przed czynnikami zewnętrznymi?
opakowania | Mleko, kefiry, jogurty, śmietany i maślanki – nabiał w płynnej postaci bywa nietrwały. Wszystko z powodu wysokiej zawartości cennych wartości odżywczych, białka i tłuszczu. Przetwory tego typu mogą być jednak chronione przez opakowania aseptyczne.
Gotowy produkt trafia na półki w wielomateriałowym kartonie, który jest lekki, wygodny, a przy tym stworzony w znakomitej większości z materiałów odnawialnych. Odpowiadamy na pytanie, jakie są korzyści ze stosowania tego rodzaju opakowań.
Kartonowa rewolucja
Aseptyczne opakowania na bazie tektury pojawiły się w użyciu już na początku lat 60. ubiegłego wieku. W 1989 roku amerykański Instytut Technologii Żywności uznał je za jedną z największych innowacji przemysłu spożywczego w XX wieku. W tym samym roku w Polsce firma Tetra Pak zainstalowała swoją pierwszą maszynę napełniająco-pakującą. Dziś w opakowaniach tego typu możemy kupić przeróżne produkty mleczne. Między innymi dzięki pasteryzowaniu i schłodzeniu mleka, a potem umieszczeniu go w sterylnych opakowaniach...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta