Serowarzy zaskakują smakami
rozmowa | Jakub Krężel, ekspert w dziedzinie serowarstwa, właściciel sklepu.
Co decyduje o smaku sera, białego i żółtego?
Jakub Krężel: Na smak wpływ ma mnóstwo czynników. Zaczynając od gatunku zwierząt, poprzez ich rasę, pastwiska i łąki, na których się pasą, a kończąc na recepturze, mikroflorze i sposobie dojrzewania sera. To wszystko sprawia, że są one tak różnorodne i mogą smakować zarówno śmietankowo łagodnie, jak i ostro pikantnie.
Dobra jakość mleka decyduje o smaku produktów mlecznych. Czy w sklepach można kupić mleko takie, jak kiedyś?
Mleko w mleczarniach jest mieszane. Zatem nawet jeśli mamy doskonałe mleko z dobrego...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta