Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Polskie dorównują najlepszym

11 kwietnia 2019 | Dodatki Jednodniowe
źródło: AdobeStock

tradycja i współczesność | Sery początkowo były jedynie sposobem na dłuższe przechowywanie mleka.

W Polsce serowarstwo nie ma długiej tradycji. Polscy serowarzy piszą historię polskiego sera na nowo, tworząc produkty dorównujące tym najbardziej znanym w Europie.

– Inspiracje czerpiemy od serowarów z krajów o długiej tradycji serowarskiej i tworzymy własne sery, które często są mieszanką wielu stylów. Polskie sery śmiało mogą konkurować z najlepszymi szwajcarskimi czy francuskimi produktami. Najbardziej znany jest oscypek, bryndza podhalańska i redykołka, czyli młodsza siostra oscypka. To produkty docenione i chronione przez Unię Europejską. Oprócz nich możemy mamy jeszcze inne, bardzo dobre, np. bundz, frontiera blue, górski sudecki, ser kreuzer, ser koryciński i wiele innych – mówi Jacek Krupa, serowar, autor bloga „Sery rzemieślnicze". Dobre sery można kupić nie tylko...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11329

Wydanie: 11329

Spis treści

Komunikaty

Zamów abonament