Napiwki roszczeniowym składnikiem pensji
Jeśli zebrane napiwki pracodawca dzieli na pracowników, jest to dla nich element wynagrodzenia. Szef nie może swobodnie decydować, komu i jaka część przypadnie z tej puli.
Dawanie czy branie napiwków towarzyszy nam w wielu sytuacjach. W niektórych branżach, takich jak gastronomia, usługi czy kasyna, płacenie napiwków jest powszechnie przyjętym zwyczajem. Wręczamy je kelnerom, pracownikom kasyn obsługującym klientów, fryzjerom, kosmetyczkom itd.
Jest to do tego stopnia ważny składnik dochodów, że w wielu zawodach pracownicy otrzymują wynagrodzenia na poziomie minimalnym, a zasadniczą część dochodów osiągają właśnie z napiwków.
Pula do podziału
O ile w przeszłości dość powszechnie było przyjęte, że napiwki „są, ale jakoby ich nie było", pierwszą branżą, która przełamała te niedomówienia, były kasyna. Napiwki zaczęto wpłacać do wspólnej puli i dzielić między pracowników według przyjmowanych na tę...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta