Mieszkacie osobno? Randka w knajpie tak, ale na dystans
Nie ma mowy o firmowych imprezach w ulubionych knajpkach. Rodzinny obiad jest za to możliwy.
Od 18 maja 2020 r. otwarte są restauracje, kawiarnie, bary i lokale z jedzeniem. Posiłek można zjeść w środku i w ogródku restauracyjnym. Z czasów przed wybuchem pandemii pozostało jednak jedynie menu. Obiad czy lunch na mieście wygląda zupełnie inaczej. Podstawowe zasady ustalił główny inspektor sanitarny. A życie stawia kolejne pytania.
Czekasz w maseczce, biesiadujesz bez
Co mówi główny inspektor sanitarny? Po pierwsze, podczas siedzenia przy stoliku goście nie muszą mieć założonej maseczki i rękawiczek. Ale dla czekających na wolny stolik to już obowiązek. Lepiej więc miejsce zarezerwować wcześniej. Stojący w kolejce muszą zachować 2 m odległości od siebie (przypominają o tym naklejki na podłodze lub stojące znaki).
Po drugie, do stolika zaprowadzi nas pracownik lokalu. Przy wejściu należy zdezynfekować ręce. Dozowniki z płynem mają być m.in. w sali jadalnej oraz przy wyjściu z toalet. Klienci nie mogą korzystać z...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta