Nocleg i obiad na koszt firmy. A co z podatkiem?
Przepisy o Covid-19 nakazują zapewnić zakwaterowanie i wyżywienie określonym grupom pracowników. Od takiego nieodpłatnego przekazania pracodawca nie musi rozliczyć należnego VAT. Nie pobiera także zaliczki na PIT.
Na podstawie art. 15x ustawy z 2 marca br. o Covid-19, w przypadku ogłoszenia stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii pracodawca może, na czas oznaczony nie dłuższy niż do czasu odwołania stanu zagrożenia epidemicznego albo stanu epidemii:
1) zmienić system lub rozkład czasu pracy pracowników w sposób niezbędny dla zapewnienia ciągłości funkcjonowania przedsiębiorstwa lub stacji;
2) polecić pracownikom świadczenie pracy w godzinach nadliczbowych w zakresie i wymiarze niezbędnym dla zapewnienia ciągłości funkcjonowania przedsiębiorstwa lub stacji;
3) zobowiązać pracownika do pozostawania poza normalnymi godzinami pracy w gotowości do wykonywania pracy w zakładzie pracy lub w innym miejscu wyznaczonym przez pracodawcę;
4) polecić pracownikowi realizowanie prawa do odpoczynku w miejscu wyznaczonym przez pracodawcę.
Strategiczne sektory
Przepis ten dotyczy pracodawców zatrudniających pracowników m.in:
- w przedsiębiorstwie prowadzącym działalność polegającą na zapewnieniu funkcjonowania systemów i obiektów infrastruktury krytycznej w rozumieniu art. 3 pkt 2 ustawy z 26 kwietnia 2007 r. o zarządzaniu kryzysowym, tj. m.in. systemów: zaopatrzenia w energię, surowce energetyczne i paliwa; sieci teleinformatycznych; służby zdrowia i ratownictwa, zaopatrzenia w żywność; zaopatrzenia w wodę; transportowe;...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta