Co napędza zwyżki cen żywności na świecie
Indeks cen żywności FAO rośnie nieprzerwanie od 11 miesięcy. W kwietniu znalazł się na poziomie najwyższym od maja 2014 r.
– Skoro indeks cen żywności FAO rośnie od 11 miesięcy, to trudno mówić o przypadku, trend jest ewidentny i obejmuje w zasadzie wszystkie kategorie żywności – mówi Paweł Kowalski, analityk sektora rolno-spożywczego w Banku Pekao.
– Wskaźnik cen żywności FAO w ostatnich miesiącach wspierany jest przez zwyżki notowań zbóż, roślin oleistych oraz produktów mleczarskich – wylicza Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska.
Eksperci tłumaczą przyczyny zwyżek cen. – To oczywiście efekt kombinacji kilku czynników, m.in. związanych z pandemią Covid-19 –...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta