Używamy plików cookies, by ułatwić korzystanie z naszych serwisów.
Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Szukaj w:
[x]
Prawo
[x]
Ekonomia i biznes
[x]
Informacje i opinie
ZAAWANSOWANE

Co napędza zwyżki cen żywności na świecie

10 maja 2021 | Ekonomia i rynek | Piotr Skwirowski
źródło: Rzeczpospolita

Indeks cen żywności FAO rośnie nieprzerwanie od 11 miesięcy. W kwietniu znalazł się na poziomie najwyższym od maja 2014 r.

 

– Skoro indeks cen żywności FAO rośnie od 11 miesięcy, to trudno mówić o przypadku, trend jest ewidentny i obejmuje w zasadzie wszystkie kategorie żywności – mówi Paweł Kowalski, analityk sektora rolno-spożywczego w Banku Pekao.

– Wskaźnik cen żywności FAO w ostatnich miesiącach wspierany jest przez zwyżki notowań zbóż, roślin oleistych oraz produktów mleczarskich – wylicza Grzegorz Rykaczewski, analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska.

Eksperci tłumaczą przyczyny zwyżek cen. – To oczywiście efekt kombinacji kilku czynników, m.in. związanych z pandemią Covid-19 –...

Dostęp do treści Archiwum.rp.pl jest płatny.

Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.

Ponad milion tekstów w jednym miejscu.

Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"

Zamów
Unikalna oferta
Wydanie: 11957

Wydanie: 11957

Spis treści

Reklama

Komunikaty

Nieprzypisane

Zamów abonament