Szalone ceny. Wigilia nigdy nie była tak droga
Kolacja na cztery osoby w skromnej, przygotowanej samodzielnie wersji to koszt 145 zł – wynika z wigilijnego koszyka „Rzeczpospolitej”. W ciągu roku ceny wzrosły o niemal 23 proc.
W naszym badaniu bierzemy pod uwagę ceny tylko podstawowych produktów na tę specjalną kolację. Dania trzeba przygotować samodzielnie, nie uwzględniamy półproduktów czy dań gotowych, które znacząco ułatwiają życie.
W tym roku zdrożały wszystkie grupy produktowe, na czele oczywiście z tłuszczami roślinnymi – olej droższy jest o 50–60 proc. Jednak na tym skoki cen się nie kończą, mocno zdrożały warzywa, jak również grzyby oraz mak, jedne z głównych składników wigilijnych potraw. Z badania UCE Research wynika, że jeden z symboli tego dnia, czyli karp, podrożał w ciągu roku średnio o 51 proc.
Wszystko podrożało
– Konsumenci trochę się z karpia przerzucili na inne ryby lub nawet na inne dania. Dlatego też sieci handlowe coraz mniej stawiają na to, żeby udowodnić, że akurat u nich karp jest przed świętami najtańszy. Oczywiście ta walka nie ustała, ale na pewno mocno wytraciła na impecie, chociażby w porównaniu z ubiegłymi latami – mówi Julita Pryzmont, ekspertka rynku z agencji badawczo-analitycznej Hiper-Com Poland.
– Sieci w okresie świąt stawiają na promowanie w dobrych cenach innych towarów, tj. głównie tych, które naprawdę widocznie podrożały, bo tym sposobem są bliżej myślenia i...
Archiwum Rzeczpospolitej to wygodna wyszukiwarka archiwalnych tekstów opublikowanych na łamach dziennika od 1993 roku. Unikalne źródło wiedzy o Polsce i świecie, wzbogacone o perspektywę ekonomiczną i prawną.
Ponad milion tekstów w jednym miejscu.
Zamów dostęp do pełnego Archiwum "Rzeczpospolitej"
ZamówUnikalna oferta